Flerstammede træer

Eksempler på flerstammede træer

Træ versus busk

Et træ er en træagtig plante med en stamme og en krone (top). Derudover er der ingen enighed ved beskrivelsen af et træ. De fleste definitioner angiver højde (mindst fire meter) og det at have én stamme. En busk er en træagtig plante, som forgrener sig i en række grene lige over jorden eller allerede i jorden, og grenene kan blive mere eller mindre tykke. Der dannes altså ingen stamme.
Et flerstammet træ har lidt fra hver af de to. Grundmaterialet er et træ, men som følge af menneskelig indgriben eller en naturlig tilfældighed får det til en vis grad en busks egenskaber. Til en vis grad, for der er forskelle. Et flerstammet træ forgrener sig lige over jorden, men det er let at skelne mellem stammerne, og forgreningerne på stammerne begynder generelt højere oppe end på en busk. Et flerstammet træ kan også opnå en større højde end en busk. Størrelser af flerstammede træer angives i højde- og breddemål med en eventuel angivelse af antallet af stammer.

Fordelene ved flerstammede træer

Flerstammede træer har den fordel i forhold til buske, at de har en åben struktur nederst, som man kan se igennem. Det gør dem også velegnede til områder, som skal bibeholde en åben karakter. Ved samme stammeomfang har flerstammede træer en større bladmasse end et almindeligt træ, og de har dermed højere miljøværdi og skyggeudbytte. Æstetisk set har det også fordele, fordi der straks er mere ”påklædning”. Mange designere og havearkitekter synes at flerstammede træer er attraktive på grund af deres løse, uregelmæssige form. De bruger træerne som billedangivende elementer i større offentlige områder.

Dyrkning efter opdrag
Van den Berk planteskoler har masser af flerstammede træer i sortimentet, men dyrker også træer efter opdrag og iht. opdragsgivernes specifikationer. Det ønskede antal dyrkes ifølge designerens eller arkitektens ønske. Ved at beskære og forme træerne omhyggeligt og identisk i en årrække dannes der flotte, ensartede partier.
kontakt os direkte
Vent et øjeblik